Dette trenger du:
50 g gjær (evt 1 pk tørrgjør)
3 1/2 dl H-melk eller melk
100 g meierismør
100 sukker
500 g hvetemel
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver1 egg til pensling
3 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
1 dl syltetøy1 dl melis til pynt
Slik gjør du:
-
Smelte smør. Ha i melk og varm opp til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken og rør ut gjæren.
-
Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig. Sett bolledeigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
-
Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og la heve under plast i 30 nye minutter.
-
Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225 °C i 8 – 10 minutter. Avkjøl på rist.
-
Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy og krem. Dryss litt melis over til slutt.
-
Kaldheving av gjærbakst er smart hvis du vil servere ferske boller til frokost. Da bruker du halv mengde gjær og blander sammen alle ingrediensene, sett kaldt over natten.
-
Trill ut til boller uten at du har forhevet deigen. Legg dem på smurt plate og pensle med egg. La bollene så stå i et varmt rom i ca 30. minutter for å få litt heving før de settes inn i kald stekeovn. Stek bollene midt i ovnen på 250 °C til de er pent gylne.